volné združenie priateľov prírody, spevu a romantiky

 
 

 

 

 
 
 

 

Stretnutie členov a priaznivcov

 TRAMP CLUBU BRATISLAVA

13. 12 .2011

Mlyn Klepáč

 

 
 
 
 

 

Je 13.12.2011 a o sedemnástej hodine na malokarpatskej Železnej studienke v bývalej mlynici vodného mlyna Klepáč, sa začínajú stretávať na svojom pravidelnom stretnutí kamarátky a kamaráti z TRAMP CLUBu Bratislava.

Sme radi, že na koncoročné stretnutie prišiel medzi nás aj náš dnes už čestný sherif kamarát Brčko a fandíme aj tomu, že jeho zdravotný stav sa značne zlepšil, až tak, že už častejšie môže chodiť TRAMP CLUBu. Ale poďakovať sa patrí aj jeho synovi Vladovi, i za to, že Brčko by už bez jeho pomoci a starostlivosti na naše stretnutia v TRAMP CLUBe nemohol prísť. Takže Vlado ďakujeme.. 

Na našej fotografii hore je Brčko v strede, zľava je kamarát Šuro z trampskej osady TRI PRAMENE a vpravo kamarát Luby, člen Rady starších TRAMP CLUBu.

Naše predvianočné stretnutie je o to slávnostnejšie, že už cítiť v kamarátskej atmosfére, ktorá tu vládne príchod Vianočných sviatkov i Nového roka. Kamaráti si totiž vzájomne prajú a želajú už dopredu dobrú Vianočnú pohodu a vzájomne si vymieňajú vlastné osadné Novoročné pohľadnice, ktorým hovoríme peefká.

No klobúk dolu, niektoré, teda vlastne väčšina "novoročeniek" je výtvarne nádherných a sú to vlastne také malé umelecké dielka. Pekné sú  "novoročenky", kde trampi požili svoje vlastné fotografie z prírody a z ich potuliek krajinou. Na niektorých sú síce prepožičané a použité kópie známych kresieb iných umelcov, ale veľká väčšina týchto PF - novoročeniek je vlastnou tvorbou našich kamarátov a to sa veľmi a azda najviac cení. Tie najkrajšie určite zostanú ozdobou kroník trampských osád.

Na stole Rady starších sú vystavené niektoré "novoročenky",  ktoré dostal TRAMP CLUB zo sveta, či už z Kanady, USA... alebo tiež z Čiech a Moravy a samozrejme i z iných trampských osád z rôznych miest Slovenska. No je to pekná, taká malá výstavka, ktorá zaujala viacerých členov klubu.

Náš TRAMP CLUB a TRAMP NET ku dňu nášho stretnutia dostal 132 Vianočných a Novoročných prianí, ktoré si môžete pozrieť na našich stránkach, kde sa nachádzajú tieto pozdravy a na tieto stránky sa dostanete z našich AKTUÁLNYCH SPRÁV.

 
 
 

 

 

 

NAŠE BLAHOŽELANIA

Na tomto našom stretnutí sme si spomenuli na životné jubilea našich členov. Zablahoželali sme našej členke, kamarátke Kafke z trampskej osady ELDORÁDO k jej osemdesiatim /a k tomu ešte treba pripočítať ďalšie dva roky/ narodeninám a boli sme radi že po dlhšom čase sa spolu s manželom Čárlim objavili v TRAMP CLUBe. I Charlie spolu s Kavkou mal osemdesiatdva, ale už o mesiac skôr ako Kavka. No áno, o tom sme už písali že po osemdesiatke sa má kamarátom gratulovať nie len pri okrúhlych jubileách, ale už každoročne a túto povinnosť k naším členom sa budeme naozaj  snažiť s  radosťou plniť. Viac sa o kamarátke Kavke a Čárlim máte možnosť dočítať i na našich stránkach, keď si nalistujete rubriku OSADY a nájdete trampskú osadu ELDORÁDO.

Takže malú kytičku sme neniesli do klubu tento krát zbytočne a Old sherif klubu Pekelník, kamarátke Kavke mohol zagratulovať v mene všetkých našich členov klubu.

Kavkina a Čárliho dlhšia absencia v klube bola zavinená najmä ich trvalým dlhým letným pobytom na horskej chatke v Malých Karpatoch, tiež dlhšou cestou za dcérkou Šumienkou do Nemecka, kde prebývali a koniec leta strávili v romantickej chalúpke obklopenej lesmi a jazerami. No a nakoniec mali absenciu aj v novembri. Čárli chytil bežnú jesennú bratislavskú chrípkovú virózu... a tak sme radi že ten december im s príchodom do klubu vyšiel, že zdravie im praje, že Charlie vzal na našom stretnutí opäť do rúk mandolínu a hral spolu s Flekošovou klubovou kapelou tie najkrajšie trampské songy...

LUCIA NOCI UPÍJA A DŇA NEPRIDÁ

Druhou oslávenkyňou bola kamarátka Lucia. Lucka s trampskou prezývkou Šejna mala v deň nášho stretnutia meniny. Aj Lucke sme zagratulovali a tiež sme si spomenuli to, čo sa okolo jej mena LUCIA v ľudových pranostikách vravieva. Tak vraj sa vravievalo, že

"keď príde svätá Lucia nájde tu už zimu"

Hneď sme to ale otočili naopak a pripomenuli si, že tento rok sa to ešte nesplnilo a zima vraj príde až k Vianociam /aspoň tu južnejšej Bratislave/.

Možno však že tá druhá pranostika viazaná k Lucii sa splní, v ktorej sa hovorilo tom, že

"ak je na svätú Luciu jasný deň, urodí sa konopa a ľan"

.... dnešný deň bol jasný, tak že bohatá úroda konope bude, teda celkom isto na budúci rok a my len môžeme dúfať, že tento poznatok z ľudovej pranostiky nezneužijú tajný pestovatelia drog.

Tretie príslovie o Lucii môžeme len potvrdiť a zobrať na vedomie, preto že je naozaj pravdivé

"keď Svätá Lucia ukazuje svojú moc, čaká nás najdlhšia noc"

Tie noci sú na Luciu naozaj dlhé a tých pranostík je dokonca viac, ako napríklad:

"Lucia nocí upíja a dňa nepridá".

Tieto posledné dve príslovia boli u nás známe a vznikli podľa vtedajšieho starého kalendára.

Podľa nového Gregoriánskeho kalendára túto moc  napokon prebrala Tomášska pranostika, čo je posunuté o osem dní neskoršie. A tak Svätý Tomáš dostal v roku 1582 zavedením nového kalendára  od Lucie a aj cirkvi dar, ku ktorému  sa viaže toto novšie príslovie

"na Svätého Tomáša je najdlhšia noc naša"

/pozn. Sv.Tomáša apoštola 21.12./.

Dlho teda presne 387 rokov, Tomáš naším predkom /a aj nám/ predstavoval patróna zimného slnovratu. No napokon sa to však všetko zas zmenilo a to len len celkom nedávno. Stalo sa tak v roku 1969, keď bol tento liturgický sviatok prenesený v kalendári na 7.marca. 

Zaujímavé je aj zdôvodnenie prenesenia sviatku v kalendári a to, že v ten deň sa pripomína prenesenie zostatkov Sv. Tomáša v r. 394 do Edessy v Sýrii /nuž teda dosť dlho to trvalo, kým si na to liturgici spomenuli a muselo to premenovanie počkať až na našu dnešnú generáciu liturgikov/.

Z toho plynie poučenie, že tramp sa nemôže riadiť starými ľudovými pranostikami  plynúcimi z kalendára a o Tomášovi budeme musieť vymyslieť v našich krajoch miesto decembrovej pranostiky dajakú jarnú - marcovú, keď jeho meno  nachádzame v dnešnom novom kalendári.

V Čechách sa pranostici už poponáhľali a do obehu dali miesto decembrovej, novú marcovú Tomášovskú pranostiku, ktorá znie takto

"O svatém Tomáši sníh bředne na kaši"

Naším Tomášom sme teda na stretnutí negratulovali, preto že ich meno sme v decembrovom kalendári už nenašli.

Samozrejme že tá naša klubová kapela pod vedením kamaráta Flekoša zahrala dievčatám Kavke a Lucii pekné trampské songy a zagratulovali im i viacerí členovia klubu osobne.

Takže Kavka s Čárlim a Lucia, ešte raz aj v našom "zápisníčku" na našich klubových stránkach

...živjom, živjom, živjom...

 
 
 
 
 

 
Na tejto fotografii  pri obvyklom stole kde sedávajú tí starší  je zľava kamarát Jucky /84r./ z trampskej osady RED RIVER , vedľa Bill /77r./ z trampskej osady RODRIGO  a kamarát Šperhák /82r./ z trampskej osady VESELÝCH SAMOTÁROV. Úplne vpravo je v spoločnom rozhovore mladší kamarát Kali z trampskej osady POHODA /ale tiež je starší, preto že je člen Rady starších TRAMP CLUBu/..

Trampi si vždy vážili svojú staršiu generáciu a  k svojim kamarátom a kamarátkam sa chovali s úctou. I na našich pravidelných klubových stretnutiach, keď nám postarší kamaráti absentujú v účasti, hneď zbystrujeme svojú pozornosť a máme záujem o to čo sa snimi deje, či nie sú chorí a či im netreba dajako pomôcť.

Na našom poslednom stretnutí chýbal kamarát Lexo. Žiaľ, dozvedeli sme sa to až akosi dosť neskoro, keď už bol v nemocnici.  Lexo je už po operácii doma, ako nám oznámila jeho dcérka  a naša kamarátka Adriana, že Lexo je v poriadku, ale je veľmi slabý a tak skoro vraj vyskakovať nebude /to jej však neveríme, preto že Lexo neni žiadna bábovka, ale chlap s pevnou vôľou a určite zmôže tú svojú slabosť skôr ako iní "maródi"/.

Adriana nás tiež poprosila aby sme Lexovi nateraz netelefonovali, lebo vela spí, rešpektujeme to a Lexoví kamaráti určite tiež. Takže Lexo, keď nie telefónom, tak aspoň takto prijmi od nás pozdrav a prianie skorého vyzdravenia, tak aby si mohol chodiť opäť medzi nás a občas znovu nakresliť svoje trampské prkotiny, ako si ich sám nazval. My si však stále nemyslíme že sú to tie prkotiny, pre nás sú to kresbičky, ktoré prinášajú zdravú iskru do bežných všedných dní a zasmiatie i potešenie, ktoré potom po pozretí ešte dlho hreje...

 
 
 
 

 
V strede dole, na našej fotografii je kamarát Bonzo /85r./ z trampskej osady FLORIDA. Bonzovi sme blahoželali k jeho osemdesiatpäťke na našom klubovom stretnutí už minulý mesiac. Z jeho niekedy slávnej spevavej hudobnej osady založenej v roku 1943 ich už vela nezostalo a preto sme veľmi radi že Bonzo nevynecháva ani jedno naše stretnutie.

 
 
 
 

 
Tiež sme na poslednom stretnutí zistili, že s tých najstarších nám chýba a má absenciu kamarát Johny /80r./ z trampskej osady MODRÁ HVIEZDA. Zháňali sme sa teda po ňom dlhšie, až sa ozval v telefóne, zdravý a živý, ibaže si pomýlil dátum nášho stretnutia. Tak sme sa ho opýtali či už má nový kalendár pre rok 2012. Že vraj už kúpil... Takže Johny, to je dobré, hneď si tam napíš veľkými písmenami a podčiarkni červeným, že naše ďalšie stretnutie je 31.januára 2012. Povedal, že už to tam napísal a že určite príde /len aby si v januári otvoril ten kalendár na správnu stranu/.

Tak toto sú tie milšie veci /týkajúce sa Johnyho/, ktoré sa okolo nás dejú.

Sú žiaľ však ako to už v živote beží aj veci smutnejšie, keď už sa s kamarátom alebo kamarátkou už nikdy tu na zemi nikdy nestretneme na našich trampských chodníkoch.

 
 
 
 
 

 
 

 

Smutná správa k nám prišla nedávno, 3.decembra, z trampskej osady ČIERNY OROL zo Solčian, že naše trampské rady  opustil kamarát Toby - Jozef Labuda. Žiaľ zomrel veľmi skoro vo veku len 53 rokov. Bol to kamarát známy najmä svojou trampskou tvorivosťou, z ktorých vynikali jeho drevorezby a tie vystavoval na mnohých trampských salónoch kde získal s nimi viacero popredných ocenení. Nebol členom nášho TRAMP CLUBu, ale vela členov klubu sa s ním kamarátilo a prežilo vela pekných chvíľ na  spoločných vandroch. A tak v TRAMP CLUBe sme mu zaspievali spoločne rozlúčkovú trampskú pieseň "Do osady prišla dívka..."

 
 
 
 
 

 

Možno že dajakou povinnosťou TRAMP CLUBu, keď sa to tak dá vôbec nazvať, je aj akási snaha primeraným spôsobom pomáhať pri uskutočňovaní rôznych trampských podujatí, stretnutí a potlachov. Rozhodne však nie organizátorov, či poriadatelov nahrádzať, či preberať ich povinnosti. Spomeňme si a vráťme sa do histórie, že i Československé /medzinárodné/ potlachy vznikli na pôde TRAMP CLUBOV z Prahy a Bratislavy.

Trampské tam - tamy bubnujú a kamaráti, ktorí sa vrátili z medzinárodného Československého potlachu v Děčíne oznámili, že potlach nebudú poriadať ako to býva tradične trampské osady, ale štvorčlenný COUNTRY CLUB, konkrétne jeho šerif, teda kamarát ktorý má aj prezývku Šerif a potlach bude na Záhorí neďaleko Skalice.

I keď sme mali prísľub kamaráta Sherifa, že nám príde o príprave potlachu do TRAMP CLUBu porozprávať /členovia TRAMP CLUBu majú  totiž obavy o trampský charakter  potlachu/, žiaľ niekoľko násobný prísľub jeho prítomnosti sa opäť nekonal, pre Sherifové iné povinnosti a jeho veľkú pracovnú vyťaženosť... 

Je síce pravdou že nás prišiel informovať o príprave jeden z členov COUNTRY CLUBU bývajúci prechodne v Bratislave, ale čo sa týka informovanosti nám povedal iba to, čo všetci dobre vieme, že potlach sa pripravuje. V nasledujúcej verejnej diskusii v TRAMP CLUBe, bol názor viacerých členov TRAMP CLUBu ten, že i keď v príprave potlachu prejavujeme plnú dôveru kamarátovi Sherifovi a TRAMP CLUB bude tiež v rámci svojich možností nápomocný, ale predsa len tu padli slová, že do prípravy potlachu by mal Šerif prijať a zapojiť viaceré trampské osady zo svojho okolia. Veď z histórie je známe že i potlachy minulé pripravovalo obvykle desať i viac trampských osád a je len logické, že tak malý Country club, takú veľkú akciu, kde sa zúčastňuje viac ako tisíc trampov, bez ďalšej pomoci iných nemôže zvládnuť. Navyše zapojením trampských osád do príprav a budúceho priebehu potlachu by sa zabezpečila i správna trampská atmosféra, ktorá na týchto potlachoch doposiaľ panovala.

 
 
 
 
 

 
...a ešte aby sme nezabudli, tak nás prišli do nášho TRAMP CLUBu pozvať kamaráti z trampských osád ČIERNÝ JASTRAB na jednodňové putovanie dunajským lužným lesom po stopách starých trampských osád a tiež šerif z trampskej osady JICARILLA, kamarát Palco nás pozval na ich tradičný každoročný dvojdňový TROJKRÁLOVÝ VÝŠLAP  smerujúcí z južných strání Malých Karpát do malokarpatského severného kovbojska, zem ktorá dostala niekedy dávno názov od trampov NORTH COWBOYLAND. Takže ako obvykle, pozvanie prijímame a radi sa stretneme i s ďalšími kamarátmi, ktorí sa tam tak isto chystajú.. Obzvlášť si však ceníme to, že kamaráti a trampské osady na ich rôzne putovania a aj  stretnutia, členov TRAMP KLUBu chodia pozývať  osobne. Ďakujeme!

 
 
 
 
 

 
...a potom už bolo, ako to obvykle na našich stretnutiach býva, vela muziky a obľúbených trampských piesní ktoré zneli až do neskorého už zimného predvianočného večera. Veď vlastne i preto sa tu radi schádzame a trampskú pieseň považujeme za živnú pôdu a korene nášho stretávania...

 
   
 
 
 
 

... a na tejto fotografii sú vlastne naši oslávenci. V strede s mandolínou je kamarát Čárli a vedľa kamarátka Kavka. Po ľavej strane od nich je kamarát Dia a ľavej kamarát Kýbel, z jednej z najznámejšej country a trampskej skupiny BELASÍ. Prečo pripomíname že všetci sú oslávenci? No i preto že hudobná skupina BELASÍ je v predvečer osláv svojho tridsaťročného úspešného trvania a vystupovania nielen na trampských podujatiach, ale často i na vlnách éteru, v rozhlase i televízii...

 
 
 
 

 

 
...na naše stretnutie zavítal i kamarát Charlie z Ivanky pri Dunaji a pripojil sa k hudobníkom /na fotografii vpravo s banjom/. Na TRAMP CLUBe sme mu vlastne poďakovali za perfektne pripravený koncert s názvom CHARLIHO VIANOCE  z ktorého sme reportáž už priniesli na stránkach TRAMP NETU. Takže ešte raz, Charlie, boli ste skvelí a skvelé boli aj skupiny, ktoré si na koncert pozval ako hostí tvojej skupiny CHARLIEHO NEŠŤASTÍ...

 
 
 
 

 

 

...a peknými piesňami, tak ako to obvykle pri  našich stretnutiach býva, prispeli aj Felina a kamarát Flekoš.

A aj preto, že je vlastne koniec roka, spomenieme kamaráta Flekoša ako neúnavného hudobníka a organizátora hudobnej produkcie v našom TRAMP CLUBe. Kamarát Flekoš je dlhoročným kapelníkom kapely TRAMP CLUBu, čo si veľmi vážime a najmä aj to, že spolu s Felinou vždy vedia naladiť tú správnu pesničkovú atmosféru  a ešte je treba povedať aj to, že na našich stretnutiach je vždy počuť   aj ich pričinením trampské piesne...

Ak ste sa dostali v  čítaní nášho "denníčka" z TRAMP CLUBu až sem, tak i keď je to na konci rozprávania o našom predvianočnom stretnutí, je to pre nás to hlavné.

Chceme sa verejne poďakovať  a ďakujeme všetkým zamestnancom Reštaurácie mlyna Klepáč za pocit pohody, ktorý nám svojou prácou a ochotou prinášali. Hlavné poďakovanie však patrí aj súčasným majiteľom za to, že dokázali obnoviť chátrajúcu historickú stavbu odsúdenú na zánik. I za to, že za veľkým  oknom mlynice, kde sa stretávame sa točí neustále mlynské koleso poháňané vodou a takto nám vlastne prináša romantické upozornenie na bohatú históriu týchto miest v minulých storočiach. Ďakujeme vedúcemu, že nám nezištne dovoľuje sa pravidelne na takomto peknom mieste sa stretávať a za to že nám pri organizovaní klubovej činnosti vychádza všestranne v ústrety.

A ešte, skoro sme na to zabudli...

Všetkým naším členom klubu, priaznivcom a aj čitateľom prajeme príjemné prežitie Vianočných sviatkov, vela rodinného šťastia a zdravia. A v tom čoskoro prichádzajúcom Novom roku 2012, najmä vela krásnych chvíľ prežitých v prirodzenom prostredí trampov v prírode a na trampských osadách.

Samozrejme že naším veľkým prianím je aj to, že aby sme sa pravidelne raz za mesiac i naďalej stretávali v mlynici pri klepotajúcom vodnom kolese mlyna Klepáč.

Nezabudnite že naše ďalšie stretnutie je 31.januára 2012

 

  Pekelník

  Old sherif

  TRAMP CLUBu Bratislava

  Rada starších TRAMP CLUBu

  Rózo, Luby, Pedro, Kali a Bábovka

  Napísal 21.12.2011 Pekelník

 

 
 
 
 

 
 
 
 

 
 
 
 

 
 

 

Text, fotografie a grafika Pekelník

Inštrumentálna skladba v pozadí stránky s názvom "Strieborné jazero" hrajú BELASÍ

 
 
 
 
 
 
 

© Pekelník 2011